Vad är protein?
Ett av de viktigaste näringsämnena
Ordet protein kommer från det grekiska ordet ”protos” som betyder ”det viktigaste” eller ”det första”. Protein är det viktigaste av de tre energigivande näringsämnena. Protein behövs för att bygga upp och underhålla kroppens celler och organ, men också för att ge energi. Kött är en riktigt bra proteinkälla. Det finns också en rad vegetariska livsmedel som ger rikligt med protein.
Det finns ca 20 aminosyror som i olika konstellationer bygger ett protein. Nio av dem är essentiella, det betyder att vi regelbundet måste få i oss dem via maten eftersom kroppen inte själv kan producera dem. Protein är viktigt för hela kroppens funktion och ingår i alla vävnadsceller. Dessutom består hormoner, enzymer och viktiga delar i immunförsvaret av proteiner.
Hur mycket protein man behöver varierar beroende på ålder, kön, hur man rör sig, vilket arbete man har etc. Men de grundläggande näringsrekommendationerna är att 10-20 procent av kalorierna vi äter bör komma från protein.
På PROTOS vill vi bidra till en sund livsstil med god och hälsosam mat och har därför proteinrika livsmedel baserade på både animaliskt och vegetariskt protein, vi tror på både och.
Baljväxter innehåller ungefär lika mycket protein som kött
Baljväxter, till exempel ärtor, bönor och linser, är fullproppade med proteiner och andra viktiga näringsämnen. Torkade baljväxter innehåller ungefär lika mycket protein som kött och fisk, det vill säga cirka 20 gram per 100 gram. När baljväxter blötläggs eller kokas, ökar vätskeinnehållet och mängden protein är runt 8-12 gram protein per 100 gram färdig matvara. Man får alltså oftast äta en aningen större mängd baljväxter för att få i sig samma mängd protein som om man äter kött.
På Protos kommer vi enbart arbeta med svenskodlade baljväxter och svensk förädling, det vill säga, precis på samma sätt som vi idag arbetar med köttet. Genom nära samarbete med våra lantbrukare får vi kontroll på hela kedjan, från jord till bord och kan utveckla metoder som ger välsmakande och hälsosam mat.
Närodlat är nyckeln till framtiden
Livsmedelsproduktionen måste ske med en så liten resurspåverkan som möjligt, oavsett om det gäller animaliska eller vegetariska matvaror. Därför är närodlat en bra strategi. Lokala råvaror ger en rad fördelar; kortare transporter, minskad klimatpåverkan, bättre koll på vad vi faktiskt äter. Men där är vi tyvärr inte idag. Cirka hälften av all mat vi äter i Sverige är importerad. Och när det gäller baljväxter och andra proteingrödor är det ännu sämre - över 90 % är importerat. Det är ingen hållbar väg framåt, vi behöver bli klokare i vår livsmedelshushållning i Sverige.
Vi vill gärna hjälpa att förbättra svensk livsmedelsförsörjning. Och det passar oss. För inom Protos har vi en lång erfarenhet av att i nära samarbete med våra gårdar få fram lokalt producerat nöt, lamm och gris. Vi ser därför den växtbaserade produktionen av proteinrik mat som en naturlig fortsättning. Genom att prioritera i närodlat, ekologiskt och klimatsmart får vi också synergieffekter då en och samma gård får möjlighet till en större och mer varierad verksamhet. För att säkerställa denna nya verksamhet, samarbetar vi med Sveriges mest innovativa företag inom baljväxtodling, Nordisk Råvara, vilket ger oss förutsättningar att tillsammans utveckla produkter som är bra för människa och miljö.
Svenska ärtor och linser istället för importerad soja
Vi vill minska beroendet av importerade baljväxter som till exempel soja. Odlingen av sojabönor orsakar problem i främst Sydamerika där mycket artrika savanner och skogar skövlas för att ge plats åt odlingsmark för sojabönor. De senaste 50 åren har den globala produktionen av soja ökat kraftigt och ökningen av sojaarealen förväntas fortsätta. Vi satsar därför på svenskodlade baljväxter som ärtor och linser.
Biotillgänglighet
Biotillgänglighet innebär att kroppen tar upp och tillgodogör sig alla de näringsämnen som finns i maten. Hårt processade livsmedel som ibland säljs med argumentet att de har vegetabiliskt innehåll, kan i själva verket ha låg biotillgänglighet och bidra till att vissa konsumenter av växtbaserad mat, som barn, kvinnor och äldre riskerar att få i sig otillräckligt av vitala näringsämnen.
Vi arbetar systematiskt och forskningsbaserat för att höja kunskapen kring hur grödorna bäst tas tillvara för att få fram ekologiska, svenskodlade matråvaror med stort näringsinnehåll, hög biotillgänglighet, fin struktur och god smak.