Projekt
Våra utvecklingsprojekt
Protos bedriver ett flertal olika utvecklingsprojekt för att utveckla morgondagens livsmedel. I alla våra projekt har vi några grundläggande tankar som är viktiga för framtiden:
- God smak och hälsosam mat är grunden för allt vi gör.
- Vi bidrar till det systemskifte som hela världens livsmedelsproduktion står inför.
- Vi arbetar med lokal produktion och med kontrakterade lantbrukare då det ger kvalitet i alla steg.
- Flera av våra projekt handlar om minskad miljö- och klimatpåverkan.
- Vi tror på Både Och. Vi tror att både människa och miljö mår bäst av en kombination av animaliskt och vegetariskt protein.
Här nedan kan du läsa mer om några av våra utvecklingsprojekt vi är med i och driver idag. Kontakta oss gärna om du har något du vill diskutera.
Svenskt vegetariskt protein
Protos och Nordisk Råvara bedriver flera utvecklingsprojekt för att ta fram nya svenska, proteinrika, vegetariska livsmedel. Nordisk Råvara besitter ett unikt sortiment med växande primärproduktion och stor kompetens kring baljväxter. Vi har kunskap och erfarenhet om hur vi ska bygga ihop hela kedjan från odling över produktutveckling till förpackning och försäljning. Tillsammans kommer vi kunna erbjuda en vegetarisk proteinkälla som är odlad och producerad naturligt i Sverige, ekologisk, fri från tillsatser, smakar gott, är nyttig och lätt att tillaga.
Några av nyckelegenskaperna är:
- Svenskodlat
- Svenskproducerat
- Ekologiska
- Baljväxter
- Naturligt, utan tillsatser
- Näringsrika / Biotillgängliga
- God smak högprioriterat
- Användarvänligt, lätt att tillaga
- Egen primärproduktion med Sverigeunikt ekologiskt sortiment
- Hela kedjan från primärproduktion till tillverkning med pålitlig storskalig distribution
- Kunskap och process för att produktutveckla många olika klimatpositiva produkter med optimerad näring och biotillgänglighet
Tre miljoner för utveckling av framtidens växtbaserade vardagsmat på Gotland
Vinnova har beslutat att stödja ett samarbete mellan Protos, Nordisk Råvara och utvecklingscentret Gotland Grönt Centrum med tre miljoner kronor för att utveckla framtidens växtbaserade vardagsmat:
- I det här samarbetet vill vi skapa hälsosamma produkter för en växande marknad. Utvecklingen ska bygga på den rena råvaran och grödornas naturliga egenskaper, texturer och smaker. Och självklart ska maten vara nyttig och bra, säger Thomas Östlund, vd, Protos.
Tomas Erlandsson, VD för Nordisk Råvara, påpekar att en viktig del av hållbart resursutnyttjande är processer som tar till vara hela råvaran:
- Genom att produkterna utvecklas från hela råvaran och inte bara använder fraktioner, slipper man leta alternativa tillämpningar för biprodukter. Dessutom får vi nytta av hela råvarans sammansatta näringsinnehåll.
Utvecklingsprojektet startade i januari 2022 och beräknas pågå under cirka 3 år.
Metanreducerad produktion av nötkött
Metanutsläpp från enterisk fermentation från nötkreatur står för 5,7 % av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser och utgör majoriteten av Sveriges utsläpp av metan. Att reducera metanutsläpp från nötkreatur är en viktig utmaning att lösa för att nå uppsatta klimatmål.
Protos och Volta Greentech har därför inlett ett pilotprojekt för att metanreducera produktion av nötkött. Volta Greentech är ett svenskt bioteknikföretag som utvecklar och producerar ett algbaserat fodertillskott till kor som kan reducera kornas metanproduktion med upp till 90 %. Resultaten visar stora möjligheter för animalieproduktion att nå de mål som sattes på COP26 mötet där Sverige och 100 andra länder skrev på “the Methane Pledge”, klimatmålet som säger att vi ska minska metanutsläppen med 30% till 2030.
Protos pilotpartner i utvecklingen av ny beräkningsstandard för växtgasutsläpp
Den globalt använda standarden Greenhouse Gas Protocol som används för att beräkna växthusgasutsläpp, ska utvecklas för att inkludera klimatåtgärder som påverkar biogena flöden av växthusgaser och kolinlagring. Den nya guiden riktar sig till de verksamheter som har någon form av landanvändning eller kolinlagring i sin värdekedja och kommer bli obligatorisk att följa enligt GHG standarden från 2023.
Protos kommer under 2022 delta i det globala arbetet att testa och utvärdera de nya riktlinjerna för rapportering av produktionens klimatprestanda. Det finns ett stort värde av att delta i utvecklingen av dessa riktlinjer då Protos kan slå vakt om den nya standardens relevans och användbarhet för den svenska livsmedelsproduktionen. Därtill får vi möjlighet att på ett tidigt stadium få stöd i hur åtgärder i produktionen av olika typer av protein ska beräknas och följas upp, vilket innebär att rätt åtgärder för klimatet kommer kunna prioriteras.
Den nya GHG standarden ligger även till grund för Sience Based Targets målnivåer, dvs FLAG (Forest Land and Agriculture) som kommer att utvecklas under 2022. Sience Based Targets är vetenskapliga målnivåer som stödjer en 1,5 graders värld.
Protos med i forskningsprojekt om att producera mer biogas på Gotland
Protos samarbetar tillsammans med Region Gotland med en studie gällande hur mycket biogas man teoretiskt skulle kunna producera på Gotland, och hur det kan bidra till en cirkulär ekonomi på ön. Forskningsprojektet sker inom ramen för Biogas Solutions Research Center.
- Vi tittar på om mer biogaslösningar skulle kunna hjälpa till att minska importen av handelsgödsel, genom att använda biogödseln där den bäst behövs, och var nya anläggningar skulle kunna placeras, säger Thomas Östlund, vd för livsmedelsföretaget Protos.
Projektet har ett antal fokusområden för att kunna öka användandet av biogas och förbättra hållbarheten inom transporter, jordbruk och industri.
- Vi kommer också titta på hur rötningsprocessen kan förbättras och hur regelverk kan förbättras för att gynna eller ta bort sådant som missgynnar användandet av biogas.