QA
Varför gick Svenskt Butikskött och Gotlands Slagteri ihop och bildade Protos?
De båda företagen har haft en och samma ägare i mer än 10 år och samarbetar redan inom alla områden. Vi får en enklare organisation med ett företag istället för två. Det är ett naturligt sammangående.
Vad betyder Protos?
Namnet Protos är sprunget ur det grekiska ordet för protein som betyder ”det första, det viktigaste”. Det är ett namn som passar vår framtida inriktning. Vi ska breddar verksamheten och blir ett livsmedelsföretag som arbetar med både och animaliska och vegetariska matprodukter.
När bildades Protos?
Den 16 maj 2022.
Vad är Protos för livsmedelsföretag?
Livsmedelsföretaget Protos har cirka 160 anställda och omsätter 950 miljoner kronor. Verksamheten bedrivs i Visby och i Solna. Företaget är känt bland annat för sitt regionala varumärke ”Smak av Gotland” och är störst i Sverige på KRAV-kött eller ekologiskt kött. Protos driver flera avancerade utvecklingsprojekt för att minska klimatavtryck och öka kvaliteten i livsmedelsproduktionen. Under hösten 2022 kommer Protos lansera nästa kategorivarumärke ”Smak av SVEA” med bland annat svenskodlade, vegetariska färsprodukter baserade på proteinrika baljväxter. Protos är ett av de få större livsmedelsföretagen på den svenska marknaden som är svenskägt.
Varför ska Protos även börja med vegetariska livsmedel?
Vi vill vara en del av lösningen i det nya matsystemet, det systemskifte som hela världen står inför där lokala koncept kommer att bli allt viktigare. Vi skapade det lokalproducerade ”Smak av Gotland” och blev tidigt störst i Sverige på KRAV-kött eller ekologiskt kött. Vi ska självklart fortsätta med vårt kvalitativa kött och på alla sätt bidra till framtidens mat. Samtidigt går vi vidare och utvecklar proteinrika livsmedel som baseras på lokalodlade baljväxter som till exempel ärtor.
Vad betyder att Protos satsar på ”Både och”?
Vi tror att både animaliska och växtbaserade livsmedel är det bästa för smaken och hälsan och för den framtida livsmedelsförsörjningen. Vi tror att både butikerna och konsumenterna vill ha det. Vi vill hjälpa till att tillgodose detta behov.
Varför satsar Protos på svenskodlade växtbaserade alternativ?
Ju mer av våra livsmedel som vi kan producera lokalt, desto bättre. Dels för att vi får kontroll på hela kedjan från jord till bord, dels för att vi slipper transporter av mat över halva jordklotet. På samma sätt som vi satsat på svenskt kött, kommer vi satsa på svenskodlade baljväxter som ärtor och linser.
Hur påverkas lantbrukarna?
Vi tror på långsiktiga och ömsesidiga samarbeten med lantbrukarna. Tillsammans kan vi utveckla nya metoder för hur maten produceras, samtidigt som lantbrukarna kan lita på att de får sälja sina produkter till oss. Vi tror inte på att köpa produkterna på spotmarknaden där det för tillfället har lägst priser – många livsmedelsföretag arbetar så idag. Hållbarhet är att ta ansvar för miljö och klimat, men även för livsmedelsförsörjning, social hållbarhet, landsbygdsutveckling och långsiktig ekonomi. Ytterst handlar det om vilka värderingar man har.
Hur påverkas handeln?
Butikerna kan samarbeta med oss inom flera livsmedelskategorier och får en leverantör med ett bredare sortiment vilket underlättar för dem när det gäller inköp och administration.
Hur påverkas konsumenterna?
Vi fortsätter med Smak av Gotland som nu. Och vi kommer att lansera ett nytt varumärke som heter Smak av SVEA under hösten. Både Smak av Gotland och Smak av SVEA kommer att kompletteras med nya produkter, både kött och vegetariska. Det ger oss fler produkter i hyllorna och fler möjligheter för konsumenterna att välja våra matvaror.
Om våra produkter och varumärken
Vad står ”Smak av Gotland” för?
Smak av Gotland är ett unikt butikskoncept som lyfter fram smaker från en hel region. Precis som Parma i Italien eller Champagne i Frankrike finns en stark tradition och kärlek till goda råvaror på Gotland.
Vårt varumärke ”Smak av Gotland” kommer så småningom omfatta livsmedel som både är animaliska och vegetariska. Steget är kortare än vad man kan tro för oss att börja med vegetariska, proteinrika produkter. Vi samarbetar med flera hundra lantbrukare på Gotland. Lantbrukare som har kunskap och intresse att utveckla sina gårdar och sin livsmedelsproduktion. Tillsammans med dem kommer vi ta fram vegetariska matråvaror baserade på baljväxter som ärtor. Ärtor är mycket proteinrika, de har i princip samma proteininnehåll som kött. Av ärtor kan vi utveckla en lång rad produkter som färs, korv och burgare som ger god och hälsosam mat.
Vad är ”Smak av SVEA”?
”Smak av SVEA” är vårt nya varumärke. Det omfattar både animaliska och växtbaserade proteinrika livsmedel. Du kan läsa mer om Smak av SVEA här.
Hur kommer Protos arbeta med EMV – butikkedjornas egna märkesvaror?
Att vidareutveckla arbetet med butikernas egna varumärken är viktigt både för oss och våra butiker. Tack vare våra nära relationer till lantbrukarna så kan vi även snabbt anpassa oss efter butikernas önskemål. EMV är en kärnverksamhet för oss och en bra modell för alla; lantbrukarna, oss och matbutikerna.