Om oss
Det viktigaste för smak och hälsa
Mat är viktigt på riktigt. På Protos utvecklar vi livsmedel som är bra för både människa och miljö. För oss är det en självklarhet att mat ska smaka bra, vara näringsrik och framtagen med så liten resurspåverkan som möjligt.
Därför har vi breddat vår verksamhet till att arbeta med både animaliskt och vegetariskt protein. Vi tror på både och. Vi ska fortsätta utveckla våra naturliga köttråvaror och samtidigt komplettera med matvaror från växtriket. Vi vill att våra kunder ska kunna välja det som är bäst i varje enskild situation, till vardags och till fest, om man lagar till många eller till få. Varje val är viktigt. Att välja rätt mat är en av de få saker som alla människor kan göra och som har stor betydelse för både den enskilda människans välmående och för vår gemensamma framtid och miljö. Därför är mat viktigt på riktigt. Varmt välkommen till Protos – det viktigaste för smak och hälsa.
Vår livsmedelsproduktion på Gotland
På Gotland i Visby finns vår stora och moderna anläggning för livsmedelsproduktion. Här förädlar och utvecklar vi alla våra livsmedel. Tack vare de korta avstånden på Gotland och den täta kontakten med lantbrukare på ön, har vi full kontroll på alla steg i livsmedelsproduktionen, från jord till bord. Vi arbetar långsiktigt med utveckling, kvalitet och hållbarhet. Vi har även kontor i Solna, vilket ger oss närhet till alla våra kunder och konsumenter - och inte minst - många bönder som vi börjat samarbeta med i mälardalen för att kunna arbeta lokalt och regionalt med olika matråvaror.
Vi anser därför att vi i vårt företag lyckats förena det bästa av båda världarna, en gedigen och kvalitativ verksamhet på Gotland och samtidigt närhet till Sveriges största stormarknad med många möjligheter till influenser, idéer och samarbeten.
Nu breddar vi sortimentet med vegetariskt protein
Tillsammans med Sveriges mest innovativa företag inom baljväxtodling samt lantbrukare runtom i Sverige arbetar vi med att ta fram vegetariska matråvaror. Dessa matråvaror är baserade på baljväxter. Ett exempel på baljväxter är gröna ärtor som också är mycket proteinrika - torkade baljväxter innehåller nämligen ungefär lika mycket protein som kött.
Vi tror på att arbeta med svenska, närodlade råvaror av många anledningar, inte minst för att upprätthålla en del av den svenska livsmedelsproduktionen.
Läs mer om våra produkter och varumärken
Kvalitet, transparens & trygghet
För oss är kvalitet ett nyckelord i allt vi gör, från kontakter med lantbrukare, transporter och slakt till styckning, paketering och smakupplevelsen på tallriken. Vi har länge varit en drivande kraft för att lyfta ursprung och är stolta över vad vi åstadkommit i branschen. Vi lanserade det första regionala varumärket för kött i Sverige, Smak av Gotland, som togs emot mycket väl av både konsument och butik. Smak av Gotland är ett unikt butikskoncept som lyfter fram smaker från en hel region.
Vi var också tidigt ute med ekologiskt certifierad produktion såsom Svenskt Sigill och KRAV. Idag är vi Sveriges största leverantör av KRAV-märkt kött till dagligvaruhandeln. KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, socialt ansvar och klimatpåverkan. Det betyder bland annat att djuren lever ett bra liv, att grödorna odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller handelsgödsel och att lantbrukaren får en bättre arbetsmiljö.
Bra att veta om KRAV-märkt kött:
- KRAV-märkta nötdjur har ätit 100 procent KRAV-märkt foder, odlat utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Andra djurslag som lamm och gris äter huvudsakligen KRAV-märkt foder.
- Alla KRAV-märkta djur är uppfödda med foder utan GMO.
- Alla djur får vara ute så mycket som möjligt, även när det inte är betesperiod, för att det är naturligt för dem och gör dem friska och starka.
- Alla djurslag får vara ute och beta under sommaren. Det ger både foder och naturlig sysselsättning.
- KRAV-märkta mjölkkor betar mer än andra.
- Bete kan öka köttets E-vitaminhalt
- Djuren får medicin direkt om de blir sjuka och behöver det, men aldrig i förebyggande syfte.
Källa: KRAV
Egna märkesvaror - EMV
Vi har fått förtroendet att leverera KRAV-märkt kött till några av Sveriges största livsmedelskedjor och där kött från oss säljs under följande varumärken:
- Axfoods varumärke ”Garant”
- ICAs varumärke ”I Love Eco”
- Lidls varumärke ”Svea Lantkött”
Våra certifieringar
Vi tar ett aktivt ansvar för hela värdekedjan och arbetar hela tiden med olika kvalitetssäkringar, bland annat genom en rad certifieringar och program. Vi förespråkar total transparens och genomför även egna, interna kontroller och revisioner. Här hittar du våra senaste certifikat.
- FSSC 22000
Vi bedriver företagets verksamhet enligt FSSC 22000. Det innebär att vi systematiskt styr och dokumenterar vårt kvalitets- och säkerhetsarbete. Här hittar du vårt senaste FSSC 22000-certifikat. - Ekologiskt
Vi är certifierade enligt EU:s regler för ekologisk produktion och får därmed använda oss av EU-märket för ekologisk produktion. Här hittar du vårt senaste EU-eko-certifikat and here is our EU organic certificate in English. - KRAV
Vi är även certifierade enligt KRAV:s regler. KRAV har högre krav på god djuromsorg och socialt ansvar och är Sveriges mest kända symbol för ekologiskt producerad mat. Vårt senaste KRAV-certifikat finns här and our latest KRAV-certificate in English here. - Svenskt sigill
Vi har äran att få använda märket Svenskt Sigill som verkar för att driva utvecklingen av det svenska jordbruket mot ökad hållbarhet. Detta kvalitetsmärke har väglett konsumenten sedan 1995 och ställer krav på matproducenter.
Gotlands Slagteri grundades för över 100 år sedan
Gotlands Andelsslakteriförening bildades 1914 på initiativ av djuruppfödare och Hushållningssällskapet på Gotland. Efter några år var verksamheten igång utanför Östergravar på det gamla slakthusområdet i Visby. I mitten av 70-talet påbörjades planeringen av den nya anläggningen som togs i drift 1979. Som flest var det 280 medarbetare som arbetade med slakt, styckning och korvtillverkning. Sedan Gotlands Slagteri AB övertog driften 2010 har verksamheten utökats och företaget har anställt nya medarbetare samt investerat i ny styckning och vidareförädling med tillhörande supportfunktioner. Under de senaste åren har vi också arbetat hårt med att Gotlands Slagteri ska bli ett av de mest resurseffektiva slakterierna med minst klimatpåverkan i Sverige. Numera värmer vi upp vår fastighet med biogas istället för eldningsolja, vi har ändrat arbetssätt i slakteriet och på så sätt minskat elförbrukningen med 15% och vi har bytt ut maskiner till mer energisnåla alternativ.