Hållbarhet
Välkommen till Sveriges intressantaste livsmedelsföretag
Hållbarhet har länge varit en viktig del i vår verksamhet där vi, tillsammans med våra producenter, vill vara en del av lösningen för framtidens konsumtion av mat, och vi är övertygade om att hållbarhet är en förutsättning för ett lönsamt företag idag och i framtiden. Vi strävar efter lokalt producerad mat med tydligt ursprung och så korta transportvägar som möjligt till våra konsumenter. Djurhållningen ska vara hållbar och vi arbetar hela tiden för en bättre omsorg för djur och natur. Arbetet för en hållbar konsumtion kräver ett helhetsgrepp inom hela livsmedelskedjan. En hållbar matproduktion förutsätter att både växtbaserade och animaliska produkter i framtiden produceras med en så liten resurspåverkan som möjligt, det vill säga; hur vi väljer att nyttja våra jordar och vatten.
Läs vår Hållbarhetsrapport för 2023 här (pdf)
Biologisk mångfald en del av hållbarheten
Biologisk mångfald betyder att det finns många växt- och djurarter samt innebär att det finns genetisk variation och en mångfald av livsmiljöer inom ett område. Mångfalden gör naturens ekosystem mer robusta och motståndskraftiga mot exempelvis skadedjursangrepp eller mer frekventa extremväder till följd av klimatförändringarna.
En förutsättning för att behålla den biologiska mångfalden på Gotlands många särpräglade naturtyper, som betade strandängar, hällmarker, hävdade ängen med flera, är livskraftiga lantbruk och betesdjur. Betesmarkerna hyser en rik biologisk mångfald, allt från växter till dyngbaggar och vildbin. Många rödlistade arter i Sverige är beroende av bete och öppna gräsmarker för sin överlevnad.
Djur som betar är de bästa naturvårdarna
En viktig fördel av köttproduktion med betande djur är bevarande av naturbetesmarker. Djurens trampande, betande och gödslande är avgörande för att naturen ska kunna fungera och artrikedomen frodas. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål. Ängar och betesmarker där kor och får vistas rymmer en oerhört rik biologisk mångfald. En enda kvadratmeter betad hagmark kan rymma över 40 olika växter som har betydelse för insekter, fjärilar och småfåglar. Dessa i sin tur behövs för pollinering och ekosystemet. Betesmarker fungerar också som koldioxidfångare.
Växtbaserat protein – ett viktigt tillskott för en hållbar framtid
Vi driver nu flera projekt för att ta fram livsmedel som är baserade på baljväxter som ärtor, bönor och linser. Visste du att vissa baljväxter har ungefär lika stort proteininnehåll som kött? Tillsammans med våra lantbrukare kommer vi att ta fram en helt ny kategori matvaror. För våra lantbrukare innebär det ännu fler möjligheter att utveckla sina gårdar med både animalisk och vegetarisk matproduktion. Och för oss innebär det att vi kan använda vår stora kunskap om förädling av råvaror till god och hälsosam mat i hela kedjan, från jord till bord, baserat på svenska råvaror. För våra kunder innebär det att de får möjlighet att välja fler kvalitativa svenska matvaror producerade på ett hållbart sätt.
Vi vill se till helheten och använda de möjligheter vi har på bästa möjliga sätt.
Vilket är det bästa klimatvalet?
När en lantbrukare producerar livsmedel oavsett om det är grönsaker, spannmål eller kött på en gård så behöver man ha ett helhetsperspektiv för att förstå effekterna av produktionen. Oftast odlar lantbrukaren flera olika grödor på sina åkrar och växlar dessutom gröda från år till år. En lantbrukare som föder upp djur till slakt behöver dessutom säkerställa foderproduktion av god kvalitet. Djurhållning för mjölk-, kött- och naturvårdsproduktion bidrar till att helheten kan fungera och en hållbar livsmedelsproduktion vad gäller miljö, ekonomi och socialsituation.
Världens duktigaste lantbrukare
Sverige har världens duktigaste lantbrukare när det kommer till låg klimatpåverkan och bra djuruppfödning. Vår uppfödning producerar kött som både är det bästa klimatvalet jämfört med andra länder, och bidrar till fler miljömål. Omställningen till förnybar energi pågår i hela kedjan; idag har flera av våra leverantörer solceller på ladugårdstaken och en del lantbrukare tankar sina arbetsmaskiner med förnyelsebara drivmedel som HVO och RME. Vi tar hela tiden små steg i rätt riktning för att minska vårt beroende av fossila bränslen.
I vår anläggning på Gotland ställde vi redan år 2018 om från olja till biogas (som vi även levererar råvara till). Tack vare omställningen har vi ersatt ca 400 000 liter olja med biogas som är producerad av bl.a. restprodukter från vår verksamhet. Biogasen produceras ca 7 km från vår anläggning och levereras via ledning direkt till oss.
Kött med lägre klimatavtryck
Men även om vi gjort och gör mycket så ska vi fortsätta att minimera klimatavtrycket. Djuren släpper ut gaser och det uppstår utsläpp på gården i form av lustgasutsläpp när man bearbetar mark och hanterar stallgödsel. Dessutom skapas koldioxidutsläpp när man använder maskiner som går på diesel och bensin, samt i produktionen av de insatsvaror som används på gården, t.ex. handelsgödsel och foder till djuren. Det uppstår också utsläpp i slaktprocessen samt vid transporter både in till och ut från slakteriet.
Vi arbetar därför aktivt för att minimera vår klimatpåverkan. Vi och en rad gotländska gårdar har gått samman i ett initiativ för att minska klimatavtrycket från köttproduktionen. Med stor omsorg för vår miljö arbetar vi kontinuerligt med att reducera vår energi- och vattenförbrukning samt vårt miljöavtryck via minskade transporter och utsläpp. Det vi vet med säkerhet är att oavsett vilken infallsvinkel vi än har, kan vår produktion blir bättre utifrån bland annat:
- Utsläpp av klimatgaser
- Mångfald i vår natur
- Produktionseffektivitet
- Energieffektivitet
Tillsammans med Volta Greentech har vi också inlett ett projekt för att metanreducera produktion av nötkött. Volta Greentech är ett svenskt bioteknikföretag som utvecklar och producerar ett algbaserat fodertillskott till kor som kan reducera kornas metanproduktion med upp till 90 %.
Hör gärna av dig till oss om du vill bidra till vårt hållbarhetsarbete. Vi är alltid intresserade av att komma i kontakt med företag och organisationer som delar vår syn på hur vi ska arbeta framåt.
Läs mer om vårt projekt Klimatsmartare kött
Djuromsorg
I vårt slakteri arbetar vi hela tiden för att djuren ska få bästa möjliga omhändertagande. Vår personal som hanterar levande djur har kompetens för sina arbetsuppgifter, vilket sker via anpassad djurskyddsutbildning. Då vi slaktar djuren utför vårt kvalitetsteam alltid egenkontroller, samt att Livsmedelsverkets veterinärer är på plats för att kontrollera djurens allmäntillstånd. Slakteriprocessen är också certifierad enligt KRAV. Det KRAV-märkta köttet kommer dels från gårdar på fastlandet, men också från gårdar på Gotland. Det KRAV-märkta köttet som kommer från gårdar på fastlandet slaktas innan de transporteras till Gotland. I vårt slakteri styckar och paketerar vi köttet för central distribuering.
KRAV:s regler för djuromsorg är mer omfattande än EU:s regler för ekologisk produktion och omfattar också fler krav än vad svensk djurskyddslag kräver. På gårdarna utför Länsstyrelsen djurskyddskontroller. Vi har också tät kontakt med gårdarna och transportörer, vilket gör att vi snabbt kan följa upp och åtgärda avvikelser. På slakteriet är slaktchefen ytterst ansvarig för djuromsorgen, men både slaktchef och operativt ansvariga har djurskyddsutbildning för ändamålet.
Vår policy för djuromsorg föreskriver att all djurhantering ska:
- Uppfylla svensk lag
- Ske på sådant sätt att djuren behandlas väl och kan bete sig naturligt
- Säkerställa att djuren skyddas från sjukdomar och lidande
- Säkerställa att djuren ska vara fria från hunger och törst
- Ha en lämplig miljö som inkluderar skydd och en komfortabel viloplats.